Hoe haardhout stoken?

Hoe haardhout stoken?

Op een goede manier houtstoken is erg belangrijk. Ten eerste is het belangrijk om het goed droog hout te stoken, dit geeft het meeste rendament en een volledige verbranding. ‘Nat’ hout geeft geen volledige verbranding, waterstof moet eerst verbrand worden wat zorgt voor lagere verbrandingstemperaturen en witte rook (verdampte waterstof).

Bij het aanmaken van de kachel is het belangrijk te beginnen met kleine houtjes of aanmaakhout. Zet de zuurstof toevoer volledig open en zorg voor voldoende trek. Leg een iets groter blok er boven op en laat de kachel op temperatuur komen. Zodra het goed brand en er een rood gloeibed is ontstaan kunnen er meerdere houtblokken op worden gelegd. De zuurstof toevoer kan nu wat worden verminderd zodat er een rustige verbranding ontstaat. Belangrijk is dat de kachel zo snel mogelijk op temperatuur komt, dit zorgt voor volledige verbranding en zo min mogelijk rook ontwikkeling. Ook prettig voor de buren.

Gebruik alleen hout dat geschikt is voor verwarming van uw kachel. In ieder geval geen hout met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval en andere materialen met schadelijke bestanddelen. Daarmee bedreigt u uw gezondheid en brengt u schade toe aan de kachel, het rookkanaal en de schoorsteen.Ook het veel gebruikte krantenpapier is uit den boze. Dit veroorzaakt veel schadelijke uitstoot onder meer omdat het drukinkt bevat.

  • Stook nooit geimpregneerd of ander afval hout, alleen schoon loofhout. Beter voor het milieu, en hoge rendementen.
  • Tijdens het stoken nooit de zuurstof toevoer afsluiten, de kachel haalt pas een goed rendement wanneer deze op vol vermogen brandt. Alleen dan wordt het hout volledig verbrandt en is de uitstoot aan schadelijke deeltjes minimaal.