Hoe moet ik mijn haardhout opslaan?

Hoe moet ik mijn haardhout opslaan?

Een veel voorkomend misverstand is dat er vaak gedacht wordt dat haardhout binnen op moet worden geslagen. Men denkt, binnen in de garage is het droog en geisoleerd dus zal het haardhout wel snel drogen of droog blijven. Dit is sterk af te raden en alleen mogelijk indien het haardhout echt droog is (vochtigheid onder 20%)

Om hout te kunnen drogen moet het ventileren met buitenlucht, hout droogt het beste door de wind en zon. Daarom is het ook altijd van belang dat hout buiten wordt opgeslagen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage van rond de 50% (afhankelijk van de houtsoort). Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen, deze sapstromen hebben tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geisoleerde ruimte wordt opgeslagen zal er een vochtige ruimte onstaan en zal het hout gaan spochten/schimmelen.

Hieronder een aantal tips om u haardhout goed op te slaan:

  • Zorg ervoor dat u haardhout altijd buiten onder een afdakje wordt opgeslagen.
  • Bij voorkeur de openkant niet richting het (zuid)- westen. Uit deze richting valt vaak de meeste regen, het is belangrijk de inslag van regen zo veel mogelijk te beperken.
  • Zorg ervoor dat het haardhout los van de grond ligt, bij voorkeur niet op steen en al helemaal niet op zand. Door het haardhout los van de grond te leggen trekt het hout geen vocht meer op uit de grond. Leg er bijvoobeeld een pallet of een paar balkjes onder.
  • Er zijn op de markt verschillende soorten kant en klare opslagmodellen verkrijgbaar.
  • Haardhout kan alleen in een dichte ruimte worden opgeslagen als het hout echt droog is! (onder de 20%)