Verschil Douglas en Eikenhout

Verschil tussen Douglas en Eikenhout

douglas-eiken

Douglas Hout                                                Eiken hout


Verschil tussen Douglas en eikenhout. Heeft u plannen om binnenkort thuis te gaan bouwen en denk je aan een terrasoverkapping, Veranda, Carport of berging? Grote kans dat je zit te twijfelen tussen eikenhout en Douglas hout. Dit zijn de meest gekozen houtsoorten voor dit soort toepassingen. De redenen waarom mensen voor de een of de andere houtsoort kiezen kunnen veruit een lopen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide houtsoorten.

Verschil Douglas en Eikenhout

Een van de grootste verschillen is toch wel de prijs. eikenhout is in verhouding een stuk duurder dan Douglas hout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat Douglas een stuk goedkoper is zit hem voornamelijk in de duurzaamheid eiken hout is een stuk duurzamer dan Douglas.

Voordelen van Eikenhout

Eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2 en dit maakt het zeer duurzaam.

Eikenhout is erg hard en kan hierdoor goed tegen een stootje.

Daarnaast is exclusieve look is een groot voordeel. Doorgaans heeft eikenhout ook een mooiere tekening dan bijvoorbeeld douglas hout. Eikenhout geeft daarmee je interieur en exterieur een natuurlijke uitstraling. Door die uitstraling zijn eikenhouten meubels, veranda’s of carports uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een landelijke stijl.

Nadelen van eikenhout

Doordat eiken veel voordelen heeft is het ook een stuk duurder.  Daarnaast zijn nog een aantal andere nadelen van eikenhout. Wanneer eikenhout bijvoorbeeld niet goed gedroogd is, kan er vervorming ontstaan. Ook kan het zorgen voor vocht- en zwarte plekken op het hout. Daarnaast kunnen er in eiken op den duur haarscheurtjes ontstaan.

Daarnaast raden we ook aan om bij eiken enkel en alleen met RVS bevestiging materialen te werken. Dit omdat er in eiken hout looizuren aanwezig zijn die in combinatie met verzinkt metaal zwarte vlekken geven.

 

 

Voordelen van Douglas hout

Door de lagere duurzaamheid en snellere groei is Douglas aantrekkelijk geprijsd. een aantal voordelen op een rij:

  • voordelig geprijsd
  • enorm sterk
  • recht en stabiel
  • mooie warme kleur

Daarnaast vergrijst Douglas hout door de jaren mooi egaal en fraai. Mocht de grijze kleur niet jouw smaak zijn, dan kun je je Douglas hout hiertegen behandelen. bekijk ons assortiment aan Beits en bescherming.

 

Nadelen van Douglas hout

Douglas hout is minder duurzaam dan bijvoorbeeld eiken hout. maar voor zijn prijsklasse nog steeds uitermate geschikt voor buitengebruik. En zal onbehandeld ongeveer zo’n 10 jaar meegaan. Een ander nadeel van Douglas is dat het zich slecht laat bewerken met handgereedschap.

Belofte van Bouwman & van Dijk

 

Bij Bouwman & van Dijk gebruiken we  A-kwaliteit Douglas & Eiken hout voor al onze producten. Wij zagen het meeste hout in eigen zagerij en hebben hierdoor zelf de kwaliteit in de hand. Wij Selecteren de boomstammen zorgvuldig en kijken nauwkeurig voor welke producten deze het meest geschikt zijn. Bekijk het uitgebreide assortiment aan Eiken hout en Douglas hout.

Ons assortiment in hout

You've just added this product to the cart: