Waarom droog haardhout stoken?

Waarom droog haardhout stoken?

Haardhout moet allereerst schoon hout zijn, dus hout zonder vervuilingen als verf, olie en dergelijke. Tuinhout en gebruikt kozijnhout zijn dus bijvoorbeeld niet geschikt. Ook naaldbomenhout is door de hoeveelheid hars in het hout minder geschikt. De vervuilingen verdwijnen na verbranding in het milieu.

Bij volledige verbanding van hout komt alleen het in het hout opgeslagen CO² vrij. Bij onvolledige verbranding ontstaan bovendien koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes. Men spreekt van CO² neutraal omdat bomen het vrijgekomen CO² weer opnemen. Voor een zo volledig mogelijke verbranding moet het te stoken haardhout zo droog mogelijk zijn. Een teveel aan vocht in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en dus vervuiling van milieu, haard en rookkanaal.

Vochtigheid van hout wordt uitgedrukt in een percentage. Vers gekapt hout bevat zo’n 50% vocht. Hout is pas geschikt om te gebruiken als haardhout, als het vochtigheidspercentage is gedaald onder de 20-25%. Dit wordt bereikt door het hout te laten drogen. Om hout te laten drogen tot 20% duurt, afhankelijk van de houtsoort en manier van opslag, ongeveer een tot twee jaar. Als het hout niet gekloofd is, zal dat proces bijna 2 keer zo lang duren.

Of u nou zelf u hout laat drogen of het door u leverancier laat drogen, zorg er in ieder geval altijd voor dat u droog hout stookt.
Hier heeft u zelf het meeste profijt van, goed voor het milieu en prettig voor u directe woonomgeving.