Wat is vurenhout?

Wat is vurenhout?

Vuren ofwel vurenhout is het hout van de fijnspar. In Nederland is vurenhout één van de belangrijkste en meest verkochte houtsoorten in de bouw. Dit hout is algemeen verkrijgbaar in vele standaard afmetingen en is relatief goedkoop. Vurenhout is makkelijk bewerkbaar en ook goed te lijmen. Vurenhout kan slecht tegen vocht.

U kunt blank vurenhout verven, beitsen of lakken. Ook geïmpregneerd vurenhout is beter bestand tegen vocht en weersinvloeden. Tussen het spinthout en het kernhout is er geen kleurverschil.

Wat zijn de voordelen van Noord Europees vurenhout?

Bij Bouwman & van Dijk kunt u Noord Europees vurenhout kopen.

  • Zeer fijne houtnerf;
  • Relatief weinig en kleine noesten en kwasten;
  • Machinaal en handmatig goed bewerkbaar;
  • Grote beschikbaarheid binnen Europa;
  • FSC en PEFC gekeurde zagerijen en importeurs.

Een nadeel van ruw vurenhout is dat het slecht tegen vocht kan. Het zal bij buiten gebruik daarom eerst geïmpregneerd of geschilderd moeten worden. Beter geschikt voor buiten gebruik is ons Douglas of Eiken hout.

Welke toepassingen kent vurenhout?

Vurenhout kent een groot aantal toepassingen en wordt toegepast in dragende constructies. Vuren wordt onder andere gebruikt voor vuren kozijnen, ramen, deuren, puien, kapconstructies, bekistingen, binnenbetimmeringen, buiten betimmeringen, trappen, kasten, vloeren, dakbeschot en als geïmpregneerd vuren tuinhout. Maar ook in uw dagelijkse krant kan vurenhout verwerkt zijn.

Machinaal en handmatig goed te bewerken

Vurenhout is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Het best bewerkbaar is vuren met kleine groeiringen en relatief weinig en kleine noesten en kwasten. Daarom kiezen wij ook voor Noord Europees vurenhout. Dit vurenhout uit Noord Zweden heeft een zeer fijne houtnerf. De oorzaak ligt in de relatief langzame groei van het hout door de lage temperaturen. Deze houtsoort is goed te lijmen, schroeven of te spijkeren.

Er is ook een houtcategorie dat SLS hout wordt genoemd. SLS hout staat voor Scandinavian Lumber Standard. SLS vurenhout is standaard 38mm dik. Deze afmeting wordt veel gebruikt in houtskelet bouw. bekijk hier ons assortiment in Vuren SLS geschaafd.

Diverse afmetingen verkrijgbaar

Hier kunt u diverse afmetingen vurenhout bestellen. Bijvoorbeeld vuren balk geschaafd 45x45mm, panlat 21x47mm, vuren balk geschaafd 45x145mm, vuren balk geschaafd 70x245mm en nog veel meer. Bekijk hier ons complete assortiment in vuren hout. Zoekt u specifieke afmetingen en staat uw afmeting er niet tussen? Stuur dan even een mailtje.

 

Ons assortiment in hout


You've just added this product to the cart: