Welke houtsoort?

Welke houtsoort?

Welke houtsoort kan ik het beste gebruiken voor mijn kachel of mijn openhaard?

Deze vraag wordt via de email of telefoon vaak gesteld. De te kiezen houtsoort is afhankelijk van hoe u stookt en of u een kachel of een openhaard heeft. Kiest u puur voor rendement of wilt u ook een sfeervol vuur met mooie vlammen. In een kachel kunnen harde houtsoorten zoals eiken en beuken gestookt worden. Voor een openhaard is berken of elzenhout meer geschikt. U zult zich afvragen waar zit het verschil in, dit zullen we hieronder toelichten.

Eikenhout (loofhout, harde houtsoort)

Eikenhout is een zeer harde en zeer rendabele houtsoort om mee te stoken. De temperatuur van het vuur wordt zeer hoog. Nadeel van eiken is dat het lastig aan te maken is en het vrij lang duurt voordat de kachel op temperatuur is. Aan te raden is om veel aanmaakhoutjes te gebruiken of een andere houtsoort om het vuur aan te maken. Bijvoorbeeld Berken of Elzen. Pas op: Indien u beschikt over een hoog rendementskachel en een relatief kleine ruimte om te verwarmen raden wij eikenhout af. De kans bestaat dat de temperatuur te hoog wordt en als gevolg u de kachel moet smoren. Dit is inefficient stoken en smoren levert een onvolledige verbranding op met als gevolg een hogere Co2 uitstoot.

Eikenhout is uitsluitend geschikt voor de wat grotere kachels in grotere ruimtes

Essenhout (loofhout, harde houtsoort)

Essenhout is een veelzijdige houtsoort dat zowel geschikt is voor de kachel als openhaard. Ook is het prima geschikt voor terrashaarden, vuurkorfen of buitenkachels. Essenhout is een vrij harde houtsoort wat ook een hoog rendement oplevert. Voordeel van essen is dat het rustig brand met een zeer mooi vlammenspel. Je kunt gerust zeggen twee vliegen in een klap, een mooi vlammenspel en een rendabele verbranding met veel warmte.

Essenhout is een rendabele houtsoort om te stoken met een zeer mooi en rustig vlammenspel. Zeer geschikt voor zowel de openhaard als in de kachel.

Berken / Elzen (zachtere houtsoorten, makkelijke ontbranding, hoge stralingswarmte)

Berken en elzen zijn houtsoorten die qua uiterlijk veel van elkaar verschillen, maar qua brandeigenschappen nagenoeg identiek zijn. Beide houtsoorten zijn uitsluitend zeer geschikt voor de openhaard, vuurkorf of terrashaard. Eigenschappen zijn een snelle en gemakkelijke ontbranding. De openhaard is snel op en temperatuur en geeft met deze houtsoorten veel (stralings) warmte af. Tevens zijn beide houtsoorten zeer geschikt om kachels mee aan te maken om er vervolgens bijvoorbeeld een haardblok eiken op te leggen. Wat uiterlijk betreft kenmerkt berken zich door de witte bast, wat tevens zorgt voor een gemakkelijke ontbranding. Elzen kenmerkt zich door de licht rode kleur van het hout.

Berken en elzen zijn beide houtsoorten met een gemakkelijke ontbranding, mooi vlammenspel en hoge stralingswarmte met name geschikt voor de openhaard, terrashaard en vuurschaal.